Wednesday, June 17, 2015

Summer Break : Turkey (Part 1)

Bismillah,

p/s : hati-hati sebab post entry bukan jenis islamic dan si penulis jenis aci redah aje.

 sebab macam dah lama tak update blog, jadi terasa nak update pasal travel baru-baru ni. hajat hati  nak update pasal travel Mesir tahun lepas, tapi taip delete taip delete, save draft, last-last draft tu pun delete. aherherher. hajat lain pulak nak update pasal winter break bulan 1 baru ni, (Sweden, Denmark, German) tapi sebab phone kena curi dkt German jadi, terbantutlah hajat nak update. yelah semua gambar dalam tu, nak update macam mana. kalau gambar backup dri kawan pun tak syok lah sebab bukan hasil tangkapan diri sendiri dan banyaknya gambar selfie T__T

dah, skip skip bebel.

ok summer break kalini iols pergi Turki @ Turkeyyyyyyyy! ok dh sekian. tu je nak cerita. kahkahkah, ok ok tak tak tipu je. trip Turkey ni mcm tak jangka jugak. memang last minute plan tukar 360 sebab asalnya nak pergi Budapest, Prague, Italy pastu amende tah lagi within 12 days. plan nak pergi dgn Faizzah lah sape lagi kan (member kamcing dr sekolah pastu kuat jalan, kat Malaysia pun keja jalan je, akakakaka). ok, lepastu tukar plan sebab......entah sebab apa tah. so 12 days in Turkeyyyy. so mcm berbaloi jelah, 12 hari pusing Turkey je. kalau macm Budapest semua tu kena 2 hari kot 1 negara so mcm tak worth it lah jugak kan. (ayat nak sedapkan hati. huahuahua)

dah, skip skip bebel.

pendekkan cerita :

tiket Aqobah - Turki : 250 dinar // RM1300+- (beli dr agent, so kalau beli online murah lagi) 
by : Turkish Airlines
tarikh travel : 31/5/2015-12/6/2015

dah, skip skip bebel.

so weols bertolak dari Mu'tah ke Aqobah (kenapa ke Aqobah? sebab kalau gi Turkey dr Airport Aqobah tiket murah sangat-sangat, murah dalam 100 dinar jugaklah. hidup travel kena pandai bajet tiket murah. kahkahkah)..... dalam 6.30 ptg gitu by kereta sewa. so bayar sewa kereta 25 dinar, lepastu minyak 20 dinar tak silap, pastu upah driver dalam 10-15 dinar tak silap. lepastu bahagi antara 3 orang. (travel partner). so, major thanks to ust Akram Afifi yang hanta we ols ke Airport Aqobah (kena mention sebab serius rasa terharu dan menyusahkan ust sebab mcm-mcm hal jadi. takpe2, rahsia kita-kita je, kahkahkah) .


masa dkt pekan Aqobah pukul 11/12 malam gitu kot, aherherher

dah, skip skip bebel. 

ok lepastu weols pun check in dan boarding laaa ........ tp selfie dulu!


travel partner Turkey : kak Faza, Najlaa . weeeee 

ok, skip skip (kerja skip jelah engko ni. akakaka)

Yeay! Alhamdulillah dah sampai Turkeyyyyy! *joget sikit*


nampak tak nama airport tuuuuuu (buat buat nampak dah laaa. akakakaka)


gambar backpacker sikitttttttt. aherherher

so, basically weols sampai dalam pukul 6.30 am, perjalanan less than 2 hours from Jordan. tapi tidur tetap tidur dalam flighttt even 2 jam je. kahkahkah. ok lepas dah keluar dr plane mcm biasalah kena passport control tapi yang tak best sebab line dia ya rabbiiiiii panjangggggg ya amat, haaaa letih jugaklah menunggu, dengan bawak backpack ni T___T boleh bayang kot, semua pelancong dr negara selain turkey (sebab rakyat turkey line asing) beratur kat situ, lepastu kaunter berapa kerat aje bukak. huaaaaaa stress mak ngah masa tu tp kena redah jugak lah, and we ols did it! 

ok, skip skip bebel.

lepastu amek bagasi mcm biasa. and then mulakan misi mencari Faizzah! sebab Faizzah dari Sweden, berbeza tempat, dan dia pun sampai awal daripada weolss. mujur senang cari si kenit ni. hihihi

oklah dah penat taip. sambung nanti okkkk!

mana Faizzah? 


tu haaa yang kanan sekali. so, ni lah we ols, travel partner Turkey :)


1 comment:

Kepok -shii said...

Hope u always be happy and health forever. Success dunia dan akhirat. Aminaminamin.